hartige souffle met speltmeel, kokosvet en andijvie

''Deze soufflé bevat geen tarwe, geen melk en geen boter, heel geschikt voor de meeste diëten dus!''

Ingrediënten

Bereidingswijze

– 40 g kokosvet
– 40 g speltmeel
– 4 eieren
– 200 ml kokosmelk
– 1 teen knoflook
– 1 tl paprikapoeder
– 1 tl komijn
– 1/2 tl chilipoeder
– 1/2 tl zeezout
– 100 g andijvie

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Snipper de ui en de knoflook fijn en fruit deze in een steelpan met het kokosvet en het zout, de peper, tijm en peterselie
  3. Maak een roux door het speltmeel aan het steelpannetje toe te voegen, blijf het doorroeren tot het samen klontert en van de bodem los laat
  4. Voeg beetje bij beetje de kokosmelk toe en blijf het goed doorroeren tot het kookt en haal dan van het vuur en spatel de eidooiers en de andijvie er doorheen
  5. Klop de eiwitten stijf terwijl het beslag afkoelt
  6. Spatel 1/4 van de eiwitten door het beslag in het steelpannetje
  7. Doe nu de hele inhoud van het steelpannetje bij de overige eiwitten en spatel dit tot een glad en luchtig beslag
  8. Vet 4 soufflé bakjes in met wat kokosvet en vul ze tot een halve centimeter onder de rand
  9. Bak de soufflés in 15 minuten gaar en serveer direct

nog meer redenen om dit te maken

Heb je geen soufflé bakjes? Je kan ook prima glazen met een dikke wand, kleine schaaltjes of een muffin bakvorm gebruiken.

Deze soufflé bevat geen tarwe, geen melk en geen boter, heel geschikt voor de meeste diëten dus! 

Melk van de koe is lastig te verteren en kan de darmwand beschadigen, veel mensen hebben vooral last van de aanwezige lactose. Kokosmelk en kokosvet bevatten geen lactose en kan je met een lactose-intolerantie dus prima eten. 

Andijvie heeft een lichte bite en geeft een mooie kleur aan de soufflé. Voor een echt gezondheidseffect van andijvie zul je wel meer andijvie moeten gebruiken, zie dit dan ook als bijgerecht.