Bananenbrood kan heel gezond zijn, het is helemaal afhankelijk van welk recept je gebruikt. Suiker kun je eventueel vervangen voor dadels als je een echte zoete kauw bent, maar waarom niet zonder? Het is ook heel lekker met wat roomboter en zeezout.
Door rijpe bananen te gebruiken wordt het bananenbrood een stuk zoeter, dit is omdat enzymen de aanwezige zetmelen omzetten in fruitsuikers.
In de ochtend aan je vezels komen met brood is wederom helemaal niet nodig. De banaan heeft namelijk heel veel vezels in zich die belangrijk zijn voor onze darmen en je krijgt er een vol gevoel van. De vezels in de banaan zorgen er ook voor dat de van nature aanwezige suikers trager worden opgenomen, dan ‘schommelt’ ons bloedsuikerspiegel dus ook minder hard dan wanneer je gewone suiker zou binnen krijgen.
Om even te vergelijken per 100g bevat de banaan 2,6g vezels, casino wit 1,5g vezels en bruin brood 2,3g vezels. Daarnaast weegt 1 banaan ongeveer net zoveel als 4 boterhammen.