pittige knolselderijsoep met kokosmelk, gember en limoen

''Knolselderij bevat veel vitamine K die nodig is voor een goede bloedstolling en de aanmaak van botten.''

Ingrediënten

Bereidingswijze

– 1 knolselderij, 1kg
– 3 el olijfolie
– 4 tenen knoflook
– 1 rode peper
– 30 g verse gember
– sap van 1 limoen
– 3 tl korianderzaad gemalen
– 3 tl zeezout
– 2 el groentebouillon poeder
– 2 tl chilipoeder
– 200 ml kokosmelk
– 1,5 l water

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en leg een grote bakplaat klaar met bakpapier
  2. Verwijder de schil van de knolselderij en snijd deze in grove stukken
  3. Verwijder het schilletje van de knoflook en kneus deze door er met de platte kant van een mes op te duwen
  4. Schil de gember en snijd deze fijn samen met de rode peper
  5. Leg alle gesneden ingrediënten op de bakplaat en meng hierdoor de koriander, zeezout, chilipoeder en olijfolie
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak het 40 minuten tot de knolselderij gaar is en bruin begint te kleuren
  7. Meng ondertussen in een grote pan de kokosmelk, het water de bouillonpoeder en het limoensap en verhit dit in een pan tot tegen het kookpunt
  8. Doe de groenten er bij en pureer het geheel met een staafmixer of in de blender

nog meer redenen om dit te maken

Knolselderij is in Nederland een beetje ondergewaardeerd. Misschien is het wel niet de mooiste groente, alhoewel, als je er goed naar kijkt is het net een maanlandschap en dat is eigenlijk wel bijzonder. Qua gezondheid is deze knol zeker het proberen waard en voor de prijs hoef je het ook niet te laten. 

Knolselderij bevat veel van de vet oplosbare vitamine K. Het is dan ook belangrijk dat je in de soep ook wat goede vetten verwerkt, zo kan je lichaam de vitaminen beter opnemen. In dit recept zorgt de olijfolie en de kokosmelk daarvoor. Vitamine K hebben we nodig voor een goede bloedstolling en de aanmaak van botten. 

De vele vezels die knolselderij bevat zorgen ervoor dat hart- en vaatziekten worden voorkomen. Vezels zijn namelijk niet alleen goed voor de stoelgang, maar het voorkomt ook dat cholesterol zich in de bloedvaten tegen de wand afzet. 

Voor de nieren, en dan vooral nierstenen is knolselderij ook een goede hulp. De knolselderij bevat veel antioxidanten maar het eten ervan bevordert ook de werking van de nieren waardoor gifstoffen makkelijker uit het lichaam worden verwijderd.