Pittige sinaasappel- venkel- pompoensoep

'Oranje producten zijn oranje omdat ze veel bètacaroteen bevatten. Dit is een van nature aanwezige kleurstof ook wel provitamine A genoemd.'

Ingrediënten

Bereidingswijze

– 1/3 flespompoen
– 1 zoete aardappel
– 3 winterpenen
– 1/2 venkelknol
– 3 el kokosvet
– 200 ml kokosmelk
– 1 el sambal
– 30g verse gember
– 3 sjalotten
– 5 tenen knoflook
– halve liter groentebouillon
– zeezout (wanneer je ongezouten bouillon gebruikt)

  1. Schil de gember en snijd deze samen met de sjalot en knoflook in fijne stukken 
  2. Verhit in een grote soeppan het kokosvet en bak hierin de ui, knoflook en gember aan op hoog vuur met de sambal
  3. Was en snijd ondertussen de wortel, pompoen, zoete aardappel en venkel en bak deze mee in de pan
  4. Blus de groente af met de kokosmelk en de bouillon en breng het aan de kook
  5. Schil de sinaasappel, snijd deze in parten en doe deze erbij in de pan
  6. Laat de groenten in een half uur gaar sudderen op laag vuur pureer deze met de staafmixer tot een gladde soep
  7. Voeg eventueel nog wat water toe voor de gewenste dikte

Heb je restjes van groenten? Doe deze er dan gewoon bij, hier zit nog een kwart prei en een kwart van een courgette in maar je kan bijvoorbeeld ook tomaat, appel, paprika of selderij gebruiken

nog meer redenen om dit te maken

Light producten moet je sowieso niet kopen, maar koop zeker geen kokosmelk-light. Als je op de achterkant van de verpakking kijkt zie je hoogstwaarschijnlijk dat ze voor dezelfde prijs gewoon de hoeveelheid kokosmelk omlaag doen en er meer water bij stoppen waardoor het vetpercentage omlaag gaat. Duur en dom, niet doen dus!

Deze soep is echt een bron van goede voedingsstoffen, niet alleen door de groenten maar ook door de gember en sambal. Gember is goed tegen artritis, diabetes type 2, buikpijn, misselijkheid en menstruatie klachten. Rode pepers, die in sambal zitten zijn weer goed voor pijnstilling, ontstekingen, afvallen en de insuline huishouding. 

Oranje producten zijn oranje omdat ze veel bètacaroteen bevatten. Dit is een van nature aanwezige kleurstof ook wel provitamine A genoemd, wat weer bestaat uit twee retinolmoleculen en het is de voorloper van vitamine A. Het heeft ook een E-nummer, namelijk E-160 want bètacaroteen wordt in voedingsmiddelen ook gebruikt als oranje kleurstof.