FODMAP dieet

Het Fodmap dieet is tijdelijk en is vooral een methode om erachter te komen welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken.

Dit dieet is bedoeld voor mensen die erg veel last hebben van darmklachten en dit willen oplossen en bereid zijn hun voedingspatroon aan te passen. Er wordt gekeken naar verschillende soorten suikers die darmklachten kunnen veroorzaken. Het volgen is vrij lastig omdat deze FODMAP’s in veel voedingsmiddelen voorkomen die we dagelijks eten binnen een gezond voedingspatroon.

De testfase duurt 6-8 weken waarin er verschillende voedingsmiddelen vermeden worden. FODMAPS’s zijn koolhydraten (sachariden) die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en daardoor in de dikke darm terecht komen waar ze worden gefermenteerd. 

''in de eliminatiefase moeten alle fodmap's vermeden worden.''

F

o

d

m

a

p

fermenteerbare

oligosachariden (fructanen/galactanen te vinden in tarweproducten en peulvruchten)

disachariden (lactose te vinden in zuivel)

monosachariden (fructose te vinden in fruitsoorten en honing)

and

polyolen (suikeralcoholen vooral in steenvruchten en zoetstoffen)

suikers die darmklachten veroorzaken worden geelimineerd

De eerste 2-4 weken moeten alle FODMAP’s vermeden worden, dit is de eliminatie fase. Daarna wordt er volgens herintroductie steeds weer een groep toegelaten om te kijken of er klachten ontstaan. Als de klachten dan terugkomen, kun je nagaan welke groep de boosdoener is. Vervolgens ga je weer terug naar de volledige eliminatie en daarna probeer je de volgende groep uit.

Uiteindelijk kan je dus leren welke voedingsproducten jij het beste kunt vermijden om jouw klachten te verminderen of volledig te verhelpen. Je volgt dan niet het strikte voedingspatroon meer, maar bepaalde producten laat je liggen waardoor je zelf de controle hebt over je lichaam.

welke voeding mag je dan wel en welke juist niet?

  • Plantaardige vetten  en Ghee (geklaarde boter zonder lactose)
  • Brood van 100% spelt en bij voorkeur zuurdesem, pasta ook van spelt
  • Melk vrije producten op basis van bijvoorbeeld soja of amandelmelk en kleine hoeveelheden kokos
  • Lactose vrije melkproducten zoals oude gerijpte kaas maar ook brie, camembert, feta en geitenkaas
  • Fruit zoals kiwi, frambozen, sinaasappel, citroen, ananas, papaya en banaan
  • Zoetstoffen als ahornsiroop of rijststroop
  • Groenten zoals sperziebonen, broccoli, komkommer, , wortel, paprika, courgette, tomaat, groene deel van de prei of lente ui
  • Rijst, aardappelen, boekweit, haver, mais, polenta, quinoa en spelt
  • Onbewerkte vlees en vis producten
  • Snacks zoals pure chocolade, chips, suikervrije drop en  popcorn
  • Fructanen uit tarweproducten zoals brood, muesli en crackers maar ook uit uien, knoflook en artisjok
  • Galactanen uit peulvruchten zoals erwten, bonen, linzen en kikkererwten maar ook uit bieten, broccoli, cashew en pistache noten
  • Lactose uit alle melkproducten zoals kaas, yoghurt en boter
  • Fructose uit fruit zoals appel, mango, peer maar ook uit vruchtensappen en honing
  • Sorbitol uit steenvruchten zoals abrikoos, pruimen en avocado maar ook uit kokos, bramen en aubergine
  • Mannitol uit bloemkool, champignons en paddestoelen
  • Bewerkte vlees en vis producten zoals schnitzels en vissticks en vleeswaren