suiker vrij
Bij een suikervrij dieet worden er geen toegevoegde suikers gegeten en zo min mogelijk koolhydraten. Suiker is namelijk van nature aanwezig in veel fruit, brood, zuivel en sommige groenten en kan dan ook niet volledig vermeden worden in een gezond voedingspatroon.
Suiker is toegevoegd aan heel veel producten en vaak zelfs zonder dat we het weten. Het lezen van etiketten is dan ook heel belangrijk. Toegevoegde suiker vind je veel in frisdranken, kant-en-klaar maaltijden, zuivelproducten, ontbijtgranen en brood maar ook in vleeswaren of gemarineerd vlees/vis. Suiker maakt producten langer houdbaar, aantrekkelijker door de zoete smaak en het is een goedkope grondstof.
Het verschil in de producten die je wel of niet mag zit in de geraffineerde suikers. Deze suiker is zo sterk bewerkt dat deze geen goede voedingsstoffen meer bezitten. Dit wordt gemaakt van mais, suikerbieten en suikerriet. De producten die van nature suiker bevatten zoals fruit en sommige groenten, bevatten ook nog heel veel stoffen die goed voor ons zijn zoals de vezels, vitaminen en mineralen. ‘Gewone’ suiker heeft dat niet.
''Suiker maakt producten langer houdbaar, aantrekkelijker door de zoete smaak en het is een goedkope grondstof.''
Je lichaam maakt ook insuline aan voor zoetstoffen die uiteindelijk geen suiker leveren
Wanneer je eten zelf bereid zonder bewerkte producten weet je precies wat er in gaat. Zo kan je voorkomen dat je pieken krijgt in je suikerspiegel, wanneer je een bepaalde hoeveelheid suiker binnenkrijgt gaat je lichaam namelijk insuline aanmaken. Dit gebeurt ook wanneer je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt zoals met zoetstoffen het geval is. Je lichaam gaat de suiker opslaan in je vetcellen waardoor je ongewenst lichaamsvet krijgt.
Het eten van te veel suiker kan veel narigheden met zich mee brengen. Soms zijn het ook ‘vage’ klachten die je in eerste instantie niet meteen aan suiker zou linken. Heb je last van onderstaande klachten, dan kan het stoppen met eten van suiker misschien wel goede resultaten bieden. Negatieve effecten zal het in ieder geval niet opleveren, let er wel op dat je je met een nieuw voedingspatroon in het begin juist even wat futloos kan voelen voordat de positieve effecten verschijnen.
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Darmklachten
- Een lage weerstand
- Depressie
- Huidproblemen
- Slaapproblemen
- Overgewicht
- Diabetes
- Het vaak ‘moeten’ eten omdat je je anders slap voelt
- Constante behoefte aan suiker
Biologisch heeft niets te maken met de hoeveelheid suiker die er in een product zit
In ieder gebalanceerd voedingspatroon is het belangrijk dat je eiwitten, vetten en koolhydraten binnen krijgt. Suikers behoren tot de groep koolhydraten. Bekende koolhydraat rijke producten zijn aardappelen, granen en peulvruchten. Deze producten kunnen net als suiker, je bloedsuikerspiegel flink laten schommelen en daarnaast kunnen ze de darmwand beschadigen. Voor een optimaal resultaat kunnen deze producten dus ook het best vermeden worden. De nodige koolhydraten kunnen we halen uit groenten. Het is wel zo dat in vezelrijke producten zoals volkoren producten de vezels er voor zorgen dat de glucose minder snel wordt opgenomen en daarbij de piek minder heftig is. Combineer koolhydraten altijd met goede vetten, eiwitten en vezels voor een ‘tragere’ opname.
Raak ook niet in de war met producten van biologische oorsprong of producten waarop ‘suikervrij’ staat. Biologische producten worden zonder bestrijdingsmiddelen geproduceerd, dat heeft dus niets te maken met de hoeveelheid suiker die in een product zit. Er bestaat ook biologische suiker, die dus 100% is, dit is iets beter dan niet biologisch maar maakt het niet ineens gezond. Suikervrije producten bevatten vaak suiker in een andere vorm of als zoetstof zoals aspartaam of dextrose.
welke voeding mag je dan wel en welke juist niet?
- Met mate rauwe honing, kokosbloesemsuiker en onbewerkte groene stevia
- Groenten
- Fruit (de hele vrucht, niet alleen het sap)
- Gedroogd fruit in beperkte mate
- Eiwitten zoals vlees, vis en eieren
- Vetten zoals dierlijk vet en plantaardige oliën
- Smoothie met alle vezels er nog in (langzaam opeten)
- Koffie, thee, water en zelf gemaakte bouillon
- Noten, pitten en zaden
- Suikervrije drop, pepermunt en chocolade
- Suiker, dextrose, fructose, stropen, kandij, melasse, rietsuiker, druivensuiker, maltodextrine, karamel, vanillesuiker, sacharose, sucrose, maïstroop (high corn fructose syrup), aspartaam, acesulfaam-K
- Koolhydraat bronnen zoals aardappelen, granen en peulvruchten
- Frisdranken en vruchtensappen
- Fast food
- Eet niet té veel fruit, maximaal 2 stuks per dag
- Let op bij vleeswaren, smeersels en strooisels
- Let op bij kant-en-klare maaltijden
- Let op bij soepen en sauzen