bananenbrood met maanzaad en citroen

''Maanzaad komt van de papaver, net als opium, morfine en heroïne. Maak je geen zorgen, deze hoeveelheid is heel gezond!''

Ingrediënten

Bereidingswijze

4 el maanzaad
3 rijpe bananen
3 eieren
50g haver
50g kastanjemeel
100g tapiocameel
1 biologische citroen
2 tl bakpoeder
2 el honing
1 tl zeezout
1 el kokosvet of bakpapier

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden
  2. Vet een cakevorm in met het kokosvet of bekleed deze met een stuk bakpapier
  3. Snijd van het midden van de citroen 4 hele dunne plakjes en pers de overgebleven helften uit
  4. Doe de banaan samen met de eieren, haver, kastanjemeel, tapiocameel, bakpoeder, citroensap, honing en het zout in de keukenmachine en laat het mengen tot een glad beslag.
  5. Meng met een lepel 3 eetlepels van het maanzaad door het beslag en giet het in de cakevorm
  6. Zet de cake in de oven en leg na 10 minuten de plakjes citroen op de cake en nog een eetlepel maanzaad ter garnering
  7. Bak de cake in totaal 1 uur op 170 graden, prik er met een satéprikker in om te kijken of hij gaar is, de satéprikker moet er schoon uit komen
  8. Laat de cake in de oven afkoelen
Snijd de cake in plakken en vries ze in, zo kun je er langer van genieten! 1

nog meer redenen om dit te maken

Maanzaad en dopingcontrole gaan niet samen, maar een beetje door je bananenbrood kan prima want ze zijn heel gezond! Maanzaad komt van de papaver, net als opium, morfine en heroïne. Deze middelen worden heel anders geproduceerd dus maak je geen zorgen, het maanzaad bevat alleen wel hele kleine hoeveelheden opium en kan een dopingtest dus een positieve uitslag geven. 

Maanzaad bevat veel mineralen zoals mangaan, koper, calcium, fosfor en ijzer. Olie gemaakt van maanzaad is zelfs een bewezen middel tegen borstkanker.

Dit bananenbrood is koolhydraat armer door het tapiocameel, dit bevat namelijk maar 22g koolhydraten per 100g waar tarwebloem wel 76g koolhydraten bevat. Ook zijn kastanjemeel, tapiocameel en haver glutenvrij en daarmee is dit bananenbrood geschikt voor mensen met coeliakie.

Waarom 3 verschillende soorten meel? Niet alle alternatieven voor tarwe hebben dezelfde eigenschappen, door ze te combineren krijg je een beter eindresultaat en wordt het geen te ‘vast’ brood zoals met een meelsoort zou gebeuren. Probeer zelf meelsoorten uit zoals kokosmeel, amandelmeel en kikkererwtenmeel.