Bloemkoolpuree met gekarameliseerde wortel en rosbief
'Ook de nerven van de bloemkoolbladeren zijn in dit gerecht verwerkt zodat je niets hoeft weg te gooien.'
- Bereidingstijd: 40 minuten
- Aantal porties: 4
- 250g groenten p.p.
Ingrediënten
Bereidingswijze
– 400g rosbief
– 1/2 bloemkool met blad
– 500 ml groentebouillon
– 4 winterpenen
– 3 el honing
– 1 el olijfolie
– 1 el tijm
– 1 tl nootmuskaat
– 30 g roomboter
– 50 g pecannoten
– witte peper
– zeezout
- Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar
- Schil de wortels en snijd deze in de lengte door vieren, verwijder de bladeren van de bloemkool en haal het groene dunne blad er af zodat je alleen de lichtgroene bladnerf overhoudt
- Leg de wortel, de bloemkoolnerven en de pecannoten in de ovenschaal en besprenkel met 2 el olijfolie, een snuf zout, de tijm en de honing. Bak deze 30 minuten in de voorverwarmde oven
- Snijd de bloemkool in roosjes en kook deze in de groentebouillon met deksel op de pan, de roosjes hoeven niet helemaal onder te staan, in 15 minuten gaar.
- Verhit in een koekenpan de helft van de roomboter en een el olijfolie. Dep ondertussen het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met wat zeezout en zwarte peper
- Bak het vlees op hoog vuur aan beide kanten in 1 minuut mooi bruin (bij 2 cm dikte van de rosbief) en leg deze daarna in aluminiumfolie afgedekt voor 10 minuten
- Giet 50ml van het kookvocht van de bloemkool in de koekenpan en laat dit even indikken tot een mooie jus met de vleessappen
- Laat 50 ml van het kookvocht in de pan en giet de rest af, voeg de andere helft van de roomboter en de nootmuskaat toe en maak met een pureestamper de bloemkoolpuree
- Serveer de puree met de gekarameliseerde groenten, rosbief en de jus
nog meer redenen om dit te maken
Worteltjes zijn inderdaad goed voor je ogen, dat komt omdat er bètacaroteen in zit. Dit geeft onder andere de oranje kleur aan de wortels, door de wortels te verhitten gaat de hoeveelheid bètacaroteen wel achteruit maar het maakt het wel makkelijker opneembaar dan uit rauwe wortels. Ze bevatten ook veel vitamine A, B, C, kalium en vezels.
De koolhydraatcomponent is vervangen door bloemkool, niet alleen lekker maar dat maakt het ook nog extra gezond. Veel groenten eten zorgt namelijk voor een verlaagd risico op bijvoorbeeld diabetes type 2 maar ook op hart- en vaatziekten. Ook de nerven van de bloemkoolbladeren zijn in dit gerecht verwerkt zodat je niets hoeft weg te gooien.
Witte peper is lekker bij rosbief, dat komt omdat rosbief een hele zachte niet al te overheersende smaak heeft, en daar past het zachte van witte peper goed bij. Ook de groenten zijn niet te heftig gekruid, het is dan ook een heel licht gerecht met weinig koolhydraten.