Kastanjemeel pannenkoekjes met wortel en banaan

''Kastanjes zijn rijk aan kalium, dat zorgt voor een goede en stabiele bloeddruk.''

Ingrediënten

Bereidingswijze

– 2 bananen
– 4 eieren
– 100 g geraspte wortel
– 8 el kastanjemeel
– 1 el kokosvet
– snuf zout
– 2 tl honing

  1. Prak de bananen in een kom met een vork
  2. Klop de eieren er doorheen met een vork tot een glad mengsel
  3. Doe het kastanjemeel en het zout erbij en meng het weer goed door elkaar
  4. Rasp de wortel en spatel deze door het mengsel
  5. Verhit in een koekenpan het kokosvet en bak hierin de pannenkoekjes, één pannenkoekje is precies een juslepel vol
  6. Maak 2 stapels van de pannenkoekjes, garneer eventueel met nog wat extra wortel en kaneel en schenk de honing er over

Dit is voldoende voor +/- 14-16 pannenkoekjes

nog meer redenen om dit te maken

Kastanjemeel is gemaakt van, je raad het nooit, kastanjes. De kastanjes worden gedroogd en vervolgens vermalen tot meel, het is van nature glutenvrij en een goede vervanger voor granen. Ze vallen onder de categorie noten en zaden, maar ze zijn ondanks de meeste anderen in deze categorie laag in vetten maar wel heel hoog in vitaminen (C en B6) en mineralen. Ze zijn hoog in zetmeel en in koolhydraten wat voor goede bakeigenschappen zorgt. Opvallend is dat ze enorm hoog in vezels zijn (8.1g per 100g). 

Kastanjes zijn heel rijk aan kalium, dat zorgt voor een goede en stabiele bloeddruk. Daarnaast heeft kalium ook een goede werking op je hersenen, je concentratievermogen verbeterd dus als je een belangrijke toets moet gaan maken of presentatie moet geven kan het je zeker helpen. 

In Italië wordt kastanjemeel vaker gebruikt in zoete gerechten zoals koekjes, cake, ijs maar soms ook in soepen door de sterk bindende eigenschappen van de kastanje. 

Vervang gewoon tarwebloem of meel niet 1:1 met kastanjemeel, hier moet je toch wat mee experimenteren, sowieso omdat dit meel geen gluten bevat en dus geen luchtig glutennetwerk zal maken wat je bijvoorbeeld in brood wil. Het meel is wat zoeter en een beetje nootachtig dus voor zoete gerechten zoals deze pancakes is het uitstekend.