Koolrabi carpaccio met roquefort en basilicum

''Met dit gerechtje zit je automatisch aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.''

Ingrediënten

Bereidingswijze

1 koolrabi
10 el appelazijn
10 el olijfolie
2 tl zeezout
2 el honing
5 tl witte peper grof gemalen
80 g roquefort
2 takjes verse basilicum
80 g walnoten

Voor de marinade
– 2 el olijfolie
– 2 el appelazijn
– 1 tl honing
– 1/2 tl zeezout
– 1/2 tl zwarte peper 

  1. Snijd met een mandoline, de keukenmachine of met een mes de koolrabi in flinterdunne plakken en leg ze in een platte schaal
  2. Meng de olijfolie, het zout, de peper, de honing en de appelazijn en giet deze over de plakken koolrabi en laat ze een half uur tot een uur marineren
  3. Verdeel de koolrabi over de borden en garneer met de gorgonzola, de basilicum en de walnoten

nog meer redenen om dit te maken

Een keer wat anders maar wel een heel makkelijk ontbijt, bijgerecht of voorgerecht. Het is fris, knapperig en enorm smaakvol door de verschillende sterke smaken die gecombineerd zijn. 

Door groenten rauw te gebruiken behoud je de meeste voedingsstoffen, zo ook bij de koolrabi het geval. Zelf wist ik niet te raden waar deze knol vandaan komt, onze oosterburen zijn de voornaamste teler maar ook in Nederland wordt de koolrabi op kleine schaal verbouwd. Een goedkope en smaakvolle groente van dichtbij!

Met dit gerechtje zit je automatisch aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Daarnaast zit hij in de kruisbloemigen familie zoals de broccoli en de spruit die glucosinolaten bevatten die kunnen voorkomen dat er een mutatie in het lichaam ontstaat die kanker kan veroorzaken. Zoals de meeste groenten bevat koolrabi ook veel vezels en weinig calorieën. 

Leuke bijkomstigheid voor de mensen met lactose intolerantie en koemelkallergie, roquefort kan je wel eten! Dit is een schapenkaas en een van de kazen die tijdens het rijpingsproces de aanwezige lactose verbruikt en daarmee veel beter verteerbaar is.