Pittig waterbuffelstoofvlees met zure komkommer

''Pittig eten kan stress verminderen, pijn verlichten en ontstekingen tegen gaan.''

Ingrediënten

Bereidingswijze

– 500g waterbuffel riblappen
– 5 el sojasaus
– 1 el kokosvet
– 2 tl sambal
– 15g verse gember
– 3 tl koriander
– 2 dl runderbouillon ongezouten
– 3 tenen knoflook
– 3 sjalotten
– 1 limoen
– 1 komkommer
– 4 el appelazijn
– zwarte sesam

  1. Laat het waterbuffel vlees buiten de koeling op kamertemperatuur komen en dep het droog met keukenpapier
  2. Schil de gember en snijd deze samen met de knoflook heel fijn, snijd de sjalot in ringen
  3. Verhit het kokosvet in de pan en bak hierin de knoflook, gember en sjalot met de sambal en koriander op hoog vuur
  4. Schuif de groenten wat aan de kant in de pan en schroei het vlees aan beide kanten dicht in de pan
  5. Doe de sojasaus, de runderbouillon en het sap van een halve limoen er bij en draai het vuur laag. Laat met het deksel 1,5 uur sudderen.
  6. Snijd de komkommer met een kaasschaaf in linten over de lengte
  7. Leg de komkommer in een schaal of diep bord en schenk het sap van een halve limoen en de appelazijn er overheen en laat dit in de koeling staan tot het vlees klaar is
  8. Serveer het vlees met  de komkommersalade, zwarte sesam en wat van de overgebleven jus uit de pan 

Serveer met wat extra sla of gewokte groenten voor een super groenterijk gerecht! Doe er niet meteen te veel sambal bij, na het stoven wordt het gerecht nog pittiger, voeg er liever na het stoven nog wat sambal aan toe als je het te mild vindt. 

nog meer redenen om dit te maken

Pittig eten is niet alleen lekker, het is ook heel goed voor je. De heerlijke zure tegenhanger maakt het recept helemaal compleet!

Rode pepers, die in de sambal zitten, bevatten capsaïcine. Deze stof zorgt ervoor dat er meer serotonine wordt aangemaakt in ons lichaam, beter bekend als het gelukshormoon, dit zorgt er weer voor dat ons stress level daalt en ons humeur stijgt.

Capsaïcine kan daarnaast ook ontstekingen remmen en pijn verlichten. Het zorgt er namelijk voor dat onze pijn receptoren minder gevoelig worden, er wordt dan minder van de neuropeptide aangemaakt die pijnsignalen van de zenuwcel naar de hersenen stuurt.

Pittig eten stimuleert ook nog de spijsvertering, de insulinehuishouding en de vetverbranding. Voor mensen met overgewicht die wat kilo’s willen kwijt raken is het dan ook aan te raden om regelmatig een pittig gerecht te eten. 

eens een keer wat anders

Waterbuffelvlees is een keer een wat ander ingrediënt dan anders. Het vlees is doorgaans iets minder vet dan rundvlees, in tegenstelling tot de melk van buffels, die is juist vetter en wordt gebruikt om mozzarella van te maken. Deze riblap bevat wel voldoende vet en leent zich er daarom heel goed voor om als stoofvlees te gebruiken. Het vlees is ook mooi dooraderd, dat zijn de dunne witte lijnen die je in het vlees ziet. 

Het vet zal smelten op het moment dat je dit verhit, er blijft dan een gelatine achtige structuur achter, deze is heel goed voor ons en zelfs een van de belangrijkste bouwstoffen. Voor mensen met onder andere auto-immuunziekten is dierlijk vet een goede licht verteerbare energiebron. Gebruik bij voorkeur voor de runderbouillon ook bone broth voor een nog beter effect.

Vetten hebben we nodig in ons lichaam voor de opbouw van de celwanden en dan met name de hersencellen, voor het immuunsysteem om ontstekingsreacties te verminderen, voor de opname van vetoplosbare vitamines, voor een betere eiwitvertering, voor een langere verzadiging en voor de aanmaak van verschillende hormonen.