Romige courgette spaghetti met spekjes

''Mager spek bestaat niet, laat je niet misleiden!''

Ingrediƫnten

Bereidingswijze

– 2 courgettes
– 150g biologische spekreepjes
– 250g diepvries doperwten
– 40g tahini (sesampasta
– zeezout
– 5 el heet water
– 2 tenen knoflook
– 3 takjes basilicum

  1. Verhit een grote koekenpan en bak daarin de spekjes krokant
  2. Maak met een spirelli spaghetti slierten van de courgette
  3. Pel de knoflook en doe deze samen met de doperwten, tahini, de helft van de basilicum, een snuf zeezout en het water in een maatbeker of kom. Doe het vet uit de pan van de spekjes erbij en maak het met de staafmixer tot een gladde saus. Is de saus te dik? Voeg dan nog wat extra water toe
  4. Leg de spekjes apart en bak in de koekenpan de courgette spaghetti kort op heet vuur, voeg dan de saus toe en laat het 5 minuutjes al roerende garen
  5. Dien de spaghetti op met de uitgebakken spekjes en garneer met de overgebleven basilicum

Heb je geen spirelli? Met een kaasschaaf of dunschiller kun je tagliatelle linten maken

nog meer redenen om dit te maken

Courgette spaghetti een saaie smaak? Niet met deze saus! De saus is romig door de doperwten en de tahini en je roerbakt hem nog even mee tot de spaghetti gaar is net zoals bij pasta carbonara. 

Spekjes worden gemaakt van varkensvlees. Niet iedereen reageert even goed op varkensvlees en wij proberen het ook zo min mogelijk te eten. Varkens krijgen vaak niet al te best te eten en het vlees bevat dan ook veel hormonen en andere stoffen die we niet binnen willen krijgen. Koop daarom varkensvlees zeker biologisch!

Spekjes zijn in principe niet echt slecht voor ons, ze zijn zelfs goed! We hebben vetten nodig voor veel verschillende processen in ons lichaam. De term ‘mager spek’ slaat dan ook helemaal nergens op, want spekjes worden gemaakt van vet spek natuurlijk. In mager spek zit in verhouding meer vlees en minder vet, maar dat is nou net wat we nodig hebben. Niet het vet van frietjes en chips, maar wel dierlijk vet.