Shakshuka met zoete wortel, spinazie en gehaktballetjes

''De nieren zijn vooral blij met het wit van een ei en goede olijfolie.''

Ingrediënten

Bereidingswijze

Voor de saus
– 2 tomaten
– 500g passata
– 2 winterpenen, ca. 300 g
– 2 rode uien
– 4 el olijfolie
– 3 tl Ras el Hanout
– 1 tl zeezout
– 2 tenen knoflook
– 4 eieren

Voor de gehaktballetjes
– 250 g rundergehakt
– 1 rode ui
– 1 teen knoflook
– 1 tl gerookte paprikapoeder
– 1 tl koriander
– 1 tl komijn
– 1 tl zeezout
– 1/2 tl chilipoeder
– 1 tl oregano
– 1 ei

– 100 g spinazie

  1. Schil de wortelen en snijd deze in zeer fijne blokjes
  2. Verhit in een hapjespan de olijfolie en bak de wortelblokjes op hoog vuur
  3. Hak de ui en de knoflook en bak deze mee in de pan, voeg ook de Ras el Hanout en het zeezout toe
  4. Hak de andere ui en de knoflook fijn en meng dit door het gehakt met de kruiden en 1 ei
  5. Vorm balletjes van het gehakt en bak deze in een andere koekenpan rondom goudbruin en bijna gaar
  6. Snijd de tomaten in blokjes en doe deze en de passata bij de wortel in de pan, bak dit nog 5 minuten mee op hoog vuur
  7. Doe de gehaktballetjes in de hapjespan en roer het geheel goed door
  8. Maak met een lepel een kuiltje in de tomatensaus en doe 1 voor 1 de eieren in de pan
  9. Doe het deksel op de pan, roer niet meer, zet het op halfhoog vuur en wacht 15 minuten tot de eieren volledig gestold zijn
  10. Leg de verse spinazie in de borden, zo kan het gerecht als salade worden opgediend

nog meer redenen om dit te maken

De nieren en de lever functioneren beter met veel verse groenten en fruit. Uien en knoflook horen hier ook bij, een extra ui geeft meer smaak aan een gerecht en is al snel 100 gram groenten meer. 

De nieren filteren al ons bloed, zij zijn vooral blij met het wit van een ei en goede olijfolie. Olijfolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren die de nieren gezond houden en optimaal laten werken. 

Wortelen zijn vooral goed voor de lever omdat ze helpen gifstoffen af te voeren. Het afvoeren van gifstoffen is erg belangrijk, logisch want anders zouden deze gifstoffen in je lijf blijven hangen. Als ze er niet via de lever uit kunnen gaan ze last gaan veroorzaken in de slijmvliezen en huid, een bekend voorbeeld is acné.