GAPS

Het GAPS dieet richt zich geheel op de darmen met als doel deze te herstellen zodat ziektebeelden verholpen kunnen worden.

Het is een langdurig maar tijdelijk eliminatiedieet waarbij verschillende voedingsmiddelen weggelaten worden. Vooral suiker, granen en bonen worden over het gehele traject weggelaten.

Voedselallergieen en intoleranties staan vaak in verband met een ‘lekkende darm’ of ‘leaky gut’ waarbij de darmwand beschadigd is. Voedsel wordt dan niet juist en volledig meer opgenomen. Het doel is om eerst de darmwand en darmflora te herstellen, en ook te ontgiften. Met een goede darmflora kun je namelijk voeding beter verteren, na de eliminatieperiode mag je producten weer terug brengen in jouw voedingspatroon.

''er wordt een direct verband gelegd tussen de hersenfuncties en het spijsverteringsstelsel.''

maak zelf vlees- en visbouillons

Het dieet moet heel strikt gevolgd worden voor 1,5 tot 2 jaar. Daarna pas worden er weer gefermenteerde granen toegevoegd en vervolgens andere granen en zetmeel rijke groenten. Brood mag in de invoerfase in de vorm van zuurdesem worden gegeten. 

Het GAPS dieet staat voor Gut and Psychology Syndrome. Hierbij wordt er een direct verband gelegd tussen de hersenfuncties en het spijsverteringsstelsel (de darmen, ons tweede brein). Het dieet is ontwikkeld door Dr Campbell-McBride die werkt met mensen met neurologische en psychiatrische aandoeningen. Er is een duidelijk verband te zien dat mensen met diagnoses zoals schizofrenie, dyslexie, dysplasie, autisme, ADD, ADHD, OCD, depressie en bi-polariteit ook veel fysieke klachten hebben die in verband staan met de slijmvliezen en dus ook de darmen waaronder allergieën, eczeem, astma en spijsverteringsproblemen. 

De essentiële supplementen voor mensen die het GAPS dieet volgen zijn probiotica, essentiële vetzuren en vitamine A en D in de vorm van levertraan. 

alle bewerkte voeding moet worden vermeden, haal alles zo vers mogelijk

welke voeding mag je dan wel en welke juist niet?

  • Zelf gemaakte vlees- en visbouillon
  • Vers vlees waaronder orgaanvlees, vis en zeevruchten (niet uit blik of gerookt)
  • Probiotische voeding waaronder gefermenteerde voeding zoals yoghurt, zuurkool (koud) en kefir 
  • Eieren (eigeel rauw)
  • Veel vers dierlijk vet, Ghee (geklaarde boter), roomboter, kokosolie en olijfolie
  • Keltisch zeezout
  • Versgeperste sappen
  • Groenten, vooral knoflook en avocado
  • Rijp fruit in kleine hoeveelheden (los, dus niet bij een maaltijd)
  • Noten en zaden
  • Appelazijn
  • Koudgeperste honing
  • Granen zoals rijst, tarwe, quinoa, gierst, spelt en boekweit
  • Bonen en peulvruchten
  • Suiker en alle suikerhoudende producten
  • Koffie en sterke thee
  • Zuivel die niet is gefermenteerd
  • Zetmeelrijke producten zoals aardappels, pastinaak, zoete aardappel en yams
  • Alle bewerkte voeding en voeding uit de magnetron
  • Soja(producten)
  • Alle alcohol behalve rode wijn met mate
  • Tafelzout