Spread van avocado en spinazie op zoete aardappel toast

''Luteïne en zeaxanthine bieden bescherming tegen oogaandoeningen zoals maculaire degeneratie.''

Ingrediënten

Bereidingswijze

– 1 grote zoete aardappel, 250g
– 100 g spinazie
– 1 avocado, 150 g
– sap van een halve citroen
– 1 tl zout
– 4 el olijfolie
– 1/2 groene peper
– 1 teen knoflook

  1. Snijd de zoete aardappel in dunne plakken van ongeveer 1/2 cm dik
  2. Rooster de aardappel schijven in de broodrooster op de hoogste stand 2 keer zodat ze net niet zwart kleuren
  3. Haal het schilletje van de knoflook, ontdoe de avocado van de schil en de pit en haal eventueel de zaadlijst uit de groene peper
  4. Meng alle ingrediënten behalve de zoete aardappel in de keukenmachine tot een gladde spread
  5. Smeer de spread op je zoete aardappeltoast en geniet van een lunch vol groenten

Serveer eventueel met een zacht gekookt eitje. Heb je geen groene peper in huis? Gebruik dan een halve theelepel chilipoeder.

nog meer redenen om dit te maken

Spinazie staat bekend om de hoge aanwezigheid van ijzer en de lage calorische waarde. Andere belangrijke micronutriënten zijn vitamine A uit het β-caroteen, C, K en foliumzuur. Naast ijzer bevat het nog de mineralen calcium en kalium. Ook heel noemenswaardig zijn de wat onbekendere fytochemicaliën namelijk luteïne en zeaxanthine. 

Luteïne en zeaxanthine bieden bescherming tegen oogaandoeningen zoals maculaire degeneratie, het geleidelijk verlies van het centraal zicht dat vaak voorkomt na het 50ste levensjaar. Deze stoffen komen in hoge mate voor in de macula, de gele vlek van het oog.

Labaratoriumstudies hebben aangetoond dat spinazie leeftijdsgerelateerd verlies van de hersenfunctie kan vertragen, de omvang van post-ischemische hersenbeschadiging kan verminderen en tegen kanker kan beschermen.

Er bestaat ook boomspinazie, heel leuk voor als je je eigen moestuin hebt, het is namelijk niet te koop in de supermarkt. Ook deze plant wordt onderzocht en heeft al vele gezondheidseffecten toegewezen gekregen. Zoek hem zeker even op, het is een plaatje om te zien!