Zuurkoolstamp, niet meteen iedereens favoriet maar in een nieuw jasje verdient hij wel een nieuwe kans. Met zoete aardappel en frisse appel en komkommer is het ineens een gezellig zomer gerecht.
Zuurkool is door fermentatie lang houdbaar, zuur en zit vol met goede bacteriën die ontstaan tijdens het fermentatieproces. Enige probleempje hier is wel de verhitting. Door de zuurkool te koken gaan de bacteriën dood, het beste zou je hem dus rauw toe kunnen voegen als je dat ook lekker vind.
Ook na verhitting bevat zuurkool nog veel vezels, vezels vergaan namelijk niet tijdens het kookproces. Goed dus voor het traag opnemen van de koolhydraten die bijvoorbeeld in de zoete aardappel zitten. Probeer zo veel mogelijk van het kookvocht te gebruiken in de puree, zo houdt je toch nog wat goede voedingsstoffen over.
Bij een vegetarisch gerecht is het altijd wel fijn om toch eiwitten binnen te krijgen. Dit kun je dus doen door een eitje toe te voegen aan het gerecht, maar gebakken champignons doen het ook heel goed.