Zwarte rijst met chili kipfilet en broccoli

''Je eigen vlees marineren is heel belangrijk. Je weet precies hoeveel er in gaat en welke producten daarvoor worden gebruikt.''

Ingrediënten

Bereidingswijze

– 400g kipfilet
– 4 tl paprikapoeder
– 1 tl sambal
– 200g zwarte rijst
– 2 broccoli’s (800g)
– 3 sjalotten
– 2 tenen knoflook
– 1 rode peper
– 10g verse gember
– 3 tl komijn
– 4 el kokosvet of olijfolie
– zeezout
– citroen

  1. Kook de zwarte rijst volgens de verpakking in +/- 30 minuten gaar
  2. Hak de sjalot, de rode peper en de knoflook fijn
  3. Verhit 2 koekenpannen, doe in beide de helft van de gehakte groenten en de helft van het kokosvet
  4. Voeg de kip, de sambal, de paprikapoeder, een snuf zeezout en het sap van een halve citroen toe aan één koekenpan
  5. Schil de gember en hak deze heel fijn, voeg deze aan de andere koekenpan toe samen met de komijn en een snuf zeezout
  6. Snijd de broccoli in kleine roosjes en voeg deze toe aan de koekenpan met de gember, bak deze in 10 minuten op hoog vuur beetgaar. Proef altijd even of je de gaarheid goed vindt voordat je het opdient
  7. Serveer de kip met de groenten en de zwarte rijst, garneer met eventueel wat extra rode peper en een partje citroen

nog meer redenen om dit te maken

Dit is een van de meest ‘standaard’ opgebouwde recepten. Rijst met groenten en kip, en toch héél smaakvol. Door je groenten te wokken met kruiden krijgen ze een goede garing met behoud van voedingsstoffen en veel smaak.

Je eigen vlees marineren is heel belangrijk. Je weet precies wat er in gaat en welke producten daarvoor worden gebruikt. Je leert smaken veel beter herkennen, zo weet je straks precies wat je zelf lekker vindt. Je kan eindeloos experimenteren om nieuwe smaakcombinaties te maken. Maar het belangrijkste is dat je er de beste smaak mee krijgt zonder zooi. In veel marinades zit namelijk suiker, zetmeel, raapzaadolie en conserveringsmiddelen die we niet nodig hebben. 

Kip is een gezond stukje vlees. Maar!!! Het is wel zeer belangrijk dit vlees biologisch te kopen. Je wil geen vlees van een kip die geen zon heeft gezien, niet heeft kunnen rondlopen en veel medicatie heeft gehad. En dan wil je al helemaal niet dat het vlees daarna nog volgepropt wordt met water, duur stukje vlees wordt het zo. Duur voor je lichaam bedoel ik dan. Hoe ‘beter’ de producten, hoe meer je lichaam er van kan opnemen. Van alle ‘slechte’ producten krijgt je lichaam het weer druk om alle afvalstoffen af te voeren, die energie kun je beter ergens anders voor bewaren.